Kies ik voor een vechtsport of een zelfverdedigingssysteem?

Zoals eerder beschreven werd, worden de meeste vechtsporten bedreven in een ring of octagon. Dit kan hobbymatig zijn en om de algehele gezondheid te verbeteren maar dit kan ook in wedstrijd verband plaatsvinden, zowel als amateur maar ook professioneel.

Vechtsporten zijn onderheven aan spel-regels om (te) zwaar letsel te voorkomen en dit betekend dan ook dat er tijdens een wedstrijd een scheidsrechter aanwezig is die er op toe ziet dat de regels die gelden voor de betreffende vechtsport, op een juiste manier worden toegepast. Indien dit niet het geval is zal de vechtsporter eerst een waarschuwing krijgen en bij herhaling worden gediskwalificeerd.

 

Op straat is er geen scheidsrechter die ¨stop¨ roept om u te redden!

 

Bij de traditionele vechtsporten (tevens Martial Arts genoemd) die veel in Nederland beoefend worden, boksen, kickboksen, taekwondo, muay thai, jiu jitsu, judo, sambo en karate gaat het erom om de tegenstander uit te schakelen d.m.v. een knock out of te onderwerpen (submission, tappen, opgeven) of men kan tot winnaar worden uitgeroepen indien men meer punten heeft gescoord dan de tegenstander.

¨Verboden technieken¨ zoals bijvoorbeeld in het kruis trappen of vingers in/naar de ogen zijn dus uit den boze in de vechtsport en worden niet toegestaan!

Krav Maga is geen vechtsport maar een zelfverdedigings systeem!

 

Meestal zijn vechtsport-beoefenaars al vele jaren bezig met het trainen van hun discipline om zo goed mogelijk te worden voor een wedstrijd en de profs willen natuurlijk de beste worden omdat het hun broodwinning is.

Men zal als vechtsporter dan altijd iets willen proberen te winnen. Met een systeem zoals het Krav Maga willen we niks ¨winnen¨ zoals een beker of een geld prijs, maar willen we een gevaarlijke conflict situatie zoveel mogelijk zien te voorkomen. En indien dit echt niet meer mogelijk is, te overleven en/of de schade zo klein mogelijk zien te houden zodat we weer veilig thuis zullen komen bij onze geliefde familie!

Als we verder kijken naar het zelfverdedigings aspect dan is het natuurlijk ook goed mogelijk om met een bepaalde vechtsport jezelf te beschermen. Het verschil zit het er hem in dat vechtsporters meestal niet trainen op realistische situaties die zich tegenwoordig voordoen in het dagelijkse leven zoals op straat bijvoorbeeld. Een aanval of conflictsituatie kan zich plotseling voordoen in de bus, trein, tijdens het uitlaten van de hond of op de fiets etc.

Tijdens een Krav Maga les worden er realistische scenarios nagebootst die men tegen kan komen in het dagelijkse leven.

Hier wordt dus niet op getraind in de Dojo of sportschool en is dus ook niet wat een vechtsporter in zijn achterhoofd heeft als hij zijn technieken oefent. De vechtsporter wil zich zo goed mogelijk bekwamen in zijn discipline die in een gecontroleerde setting plaatsvindt.

Tevens zal een vechtsporter nooit met meer dan een tegenstander in de ring/octagon staan of zal deze een tegenstander tegenover zich hebben die een wapen bij zich heeft. Ook zijn er gewicht-klassen die ervoor zorgen dat men een eerlijke kans heeft op de overwinning en zullen mannen niet tegen vrouwen vechten.

Tijdens een straatgevecht gaat het niet om de eer of een kampioensgordel, een agressor vecht niet eerlijk en zonder regels!

Men moet zich ook goed realiseren dat er geen tijd is om een goede warm-up te doen zodat men hele mooie hoge traptechnieken kan toepassen. Een agressor zal hier natuurlijk niet op wachtten als deze tot de aanval over gaat of bijv. een overval wil plegen.​ Je zult dus gelijk moeten handelen met simpele maar zeer effectieve oplossingen.

Bij het zelfverdedigings systeem Krav Maga wordt er ook gebruik gemaakt van technieken die zullen voorkomen in de bovengenoemde vechtsporten, alleen wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke reflexen die een ieder al in zijn lichaam heeft zitten en meegekregen tijdens de geboorte. Hieraan wordt dan een zoveel mogelijk passende techniek ¨gekoppeld¨ die men onder druk, stress en angst veel eenvoudiger zal kunnen toepassen omdat deze er dan vanzelf uitkomt.

In een stress situatie weigert ons fijne motoriek en kan men geen mooie sierlijke technieken toepassen.

Verder worden er wel ¨verboden technieken¨ gebruikt en toegestaan bij het toepassen van Krav Maga, omdat deze juist zo effectief zijn en makkelijk zijn om te leren en onder druk toepasbaar. Uiteraard dient men wel rekening te houden met de Nederlandse wetten omtrent noodweer. (zie artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht)

Krav Maga zal een student sneller naar een nivo brengen waarmee men zichzelf goed zal kunnen verdedigen in een realistisch scenario en men hoeft geen vechtsport achtergrond te hebben om hier mee te beginnen.

De bovengenoemde Vechtsporten en Krav Maga zullen er allen voor zorgen dat men er in conditie op vooruit gaat.​ 

Maar als antwoord op de gestelde vraag, kies ik voor een vechtsport of zelfverdedigingssysteem dan dient men zichzelf te vragen;

A. Wil ik mezelf snel, effectief en realistisch leren verdedigen tegen een of meerdere aanvallers, aanvallers met wapens, in of nabij voertuigen, op straat of binnen etc. én mijn conditie verbeteren ?

B. Of wil ik, eventueel ook in competitie verband, een vecht-sport beoefenen om ¨iets te winnen¨ ?

Komt u uit op antwoord A, meldt u dan aan voor een gratis proefles Krav Maga bij Centurion Self Defence en zie hoe leuk het is om deze trainingen te volgen!

Hieronder worden videos geplaatst van echte conflicten, zodat u kunt zien dat het geen overbodige luxe is om uzelf goed te kunnen verdedigen indien het nodig is....

 

Bereidt u voor met Krav Maga! U zult veel bewuster gaan worden van uw omgeving. Als deze man in de video zich had bekwaamd hierin, dan had deze aanval voorkomen kunnen worden!

 

U zult een zelfverzekerdere uitstraling/houding krijgen die dit soort kwaadwillenden zal doen nadenken alvorens tot een aanval over te gaan!

Mocht hij dit toch doen, zal hij hier veel spijt van krijgen tegen een getrainde Kravist.......