Wat is Krav Maga?

Krav Maga, uit het Hebreews vertaald ´contact gevecht´, is een Israëlisch zelfverdediging systeem wat ontwikkelt is door de in 1998 op 87 jarige leeftijd overleden Joodse Hongaar, Imi Lichtenfeld.

Imi Lichtenfeld grondlegger Krav Maga, groet voorbeeld voor Centurion Self Defence
Imi verdedigt zich tegen hoge trap, dit leert men bij Centurion Self Defence
Imi Lichtenfeld verdedigt zich tegen mesaanval, deze techniek leert men bij Centurion Self Defence
Imi is opgegroeid in Bratislava Tsjechië en was een succesvolle bokserworstelaar, en gymnast sinds zijn jeugd. 
 
In de late jaren dertig van de vorige eeuw kwam het anti semitisme op in Bratislava en hij en zijn vrienden hebben veel straatgevechten moeten door staan. Toen kwam hij er achter dat de vecht sporten die zij beoefenden niet voldeden in de levensgevaarlijke situaties waar zij terecht kwamen en besloot zelf een systeem te ontwikkelen dat zeer effectief, realistisch en snel en makkelijk te leren.
Lichtenfeld heeft diverse elite eenheden van het Israëlische leger getraind zoals de Haganah en Palmach.
Hij zou twintig jaar dienst doen in het leger voordat hij als burger verder ging in het lesgeven. Er bleek ook behoefte te zijn voor de civiele sector maar ook de politie zag hele goede mogelijkheden in het systeem wat later Krav Maga is genoemd.
Wat Krav Maga zo uniek maakt is dat het zoveel mogelijk gebruik maakt van de natuurlijke reflex op een (aan) val die ieder mens al in zich heeft. Hier wordt dan een techniek aan toegevoegd die daardoor veel makkelijker te leren is en moeilijker te vergeten is.
Verder dient men te begrijpen dat tijdens gevaarlijke situaties het zo goed als onmogelijk is om het fijne motoriek van ons lichaam te gebruiken voor hele mooie technische antwoorden die meer geschikt zijn voor een vechtsport in competitie verband. 
 
Door de adrenaline en angst die men voelt tijdens een confrontatie, kan men voornamelijk gebruik maken van de grovere motoriek en hierdoor zijn de simpeler technieken van Krav Maga een perfecte uitkomst.
 
In vergelijking met de meeste andere Martial Arts blijft het moderne Krav Maga niet ¨stil staan¨ maar blijft het in beweging en als blijkt dat een techniek niet goed (meer) werkt, omdat de wereld ook steeds veranderd, word deze aangepast en/of verbeterd.